Tjäna pengar som affiliate

Vill du tjäna pengar på din hemsida eller blogg, är affiliate kanske något för dig. Affiliate är ett engelskt uttryck som betyder ansluten. När vi talar om affiliate på nätet handlar det om annonser som förmedlar användare av internet till en annonsörs webbplats. Man kan jämföra detta med annonser i en tidning. Där säljer tidningen annonsplatser och det är ofta genom dessa annonser an tar in de största intäkterna. Enkelt skulle man kunna säga att om du har en blogg, eller en hemsida, kan du som affiliate tillåta annonser på din sajt, och få betalt av annonsören för annonsplatsen. Du kan få betalt i form av ett fast belopp, eller som provision på den försäljning som kopplas till annonseringen. I de allra flesat fall får en affiliate betalt först då en viss åtgärd utförs, som exempelvis ett köp eller en registrering för ett nyhetsbrev. Som affiliate upplåter man alltså inte bara annonsplats utan man är också delaktig i marknadsföringen.

Affiliate nätverk

Det finns olika affiliate-nätverk på internet, där annonsörer matchas ihop med affiliates som vill tjäna pengar på sin webbplats. Affiliatesnätverk, som är ett automatiserat system för matchningen, ger snabb och smidig tillgång till många annonsörer, och att ansluta sig till ett sådant nätverk är kanske det enklaste sättet om du vill tjäna pengar på din sida. Det finns gott om annonsörer som gärna vill ha en plats på din hemsida eller blogg, men tänk på att det kan vara bra att välja att marknadsföra produkter som intresserar dig och som du skulle kunna tänka dig att använda själv. Om du ansluter dig till flera affiliate-nätverk, och har många annonser med helt olika inriktning kan det ge ett spretande intryck. Om du istället fokuserar på annonser som är intressanta för dig kan du skriva ärliga och personliga artiklar och recensioner om produkterna, och chansen att du verkligen förmedlar kunder som köper ökar. Och oftast är det just om kunderna köper som du får betalt.

två män skakar hand och pengar virvlar i bakgrunden

Som affiliate tjänar du pengar när dina uppdragsgivare för det.

Man skulle kunna säga att nyckeln till att tjäna bra som affiliate är att engagera sina läsare. Med bra och inspirerande texter, skapar du också förtroende och gemenskap med dina läsare, vilket naturligtvis också är positivt för annonseringen och marknadsföringen.

Anpassa budskapet till din målgrupp

Det bästa sättet att få bra resultat är att fundera på vilken målgrupp du ska vända dig till. Vilka är det som besöker din hemsida eller blogg? Har sidan en speciell inriktning är det naturligtvis bra om annonserna kan kopplas till detta. Med annonser som är relevanta för dina läsare har du den absolut bästa chansen att tjäna bra på marknadsföringen.

If it cant be measured ot cant be managed

Om dina förtjänster som affiliate inte bara ska vara kortsiktigt är det viktigt att hålla koll på annonserna och spåra klick och konverteringar. Det ger dig en uppfattning om vilka sökord du ska använda, och eftersom både marknadsföring och sökmarknaden hela tiden förändras gäller det att hänga med om du ska få så många klick som möjligt. Om du inte får önskat resultat med det affiliate-program du valt, kan du testa ett annat. De olika programmen, eller nätverken, har olika produkter och tjänster, och olika betalningsstrukturer. Men de kan också se olika ut på andra sätt, som exempelvis hur lång cookietiden är och hur annonser och länkar utformas. Till och med färgerna och grafiken i annonserna kan se olika ut, så det gäller att hitta de som passar bäst för din hemsida.