Sälja tjänster, freelancer

Att vara arbetssökande innebär inte bara att man måste lägga massor av tid och energi på att hitta lediga jobb, skriva ansökan, uppdatera CV och springa på anställningsintervjuer. Det innebär i de flesta fall också ont om pengar. Men, det finns faktiskt goda möjligheter att tjäna pengar även om du inte fått en fast tjänst, eller om du är mitt uppe i jobbsökarprocessen. Du kan sälja tjänster via internet, och ta vara på din kompetens, istället för att bara gå och vänta på att det rätta jobbet ska dyka upp. Om du kan erbjuda rätt tjänster kan du till och med slippa söka jobb i framtiden, och skaffa dig en bra inkomst. På nätet kan du jobba som frilans, och ta de jobb som dyker upp. Det finns särskilda marknadsplatser på nätet där jobb och tjänster förmedlas, så att du lätt kan hitta jobb som passar dina förutsättningar och färdigheter. På dessa sajter kan den som behöver en tjänst lägga upp en annons, och du som har tjänster att sälja kan också annonsera om detta. Du kan alltså annonsera ut dina tjänster, men du kan också utnyttja de annonser som är avsedda för att köpa tjänster, och på så sätt ökar chanserna att få jobb betydligt.

IT-relaterade jobb

Det finns alla typer av jobb på dessa sajter, men de som är vanligast, och som kanske också är enklast att förmedla via nätet är IT-relaterade jobb, skribent-, grafik- och översättningsjobb. Det är sådana tjänster som du kan utföra hemifrån och snabbt och enkelt överföra till beställaren. Den här typen av jobb är självklart inte bara till för arbetslösa. En extrainkomst är naturligtvis alltid välkommen, och du kan själv bestämma hur mycket du vill jobba. Så oavsett om du är arbetslös, student eller har ett hel- eller deltidsarbete, kan du utöka kassan genom att sälja tjänster. På detta sätt kan du utnyttja det du är bra på, och som du också kanske tycker är kul, och tjäna pengar på det.

Killa som svävar bland moln med dator och kalender

Bli egen och jobba som frilansare inom IT.

Hitta kunder som frilansare

En av de sajter där uppdragsgivare och uppdragstagare kan mötas heter Freelancer, och namnet säger precis vad det handlar om. Det kostar ingenting att registrera sig, och när du har fyllt i din profil är det bara att leta reda på uppdrag som passar din kompetens. Du lägger ett bud på hur mycket du är beredd att göra jobbet för, och inväntar besked. Det finns också andra sajter där frilansjobb förmedlas, och de flesta fungerar på liknande sätt.

Hos några av sajterna kostar det pengar att registrera sig och det kan, till exempel, bero på att de har avancerade databaser som måste finansieras. Söker du speciella jobb kan det kanske vara värt att registrera dig även där det innebär en kostnad, men det finns också gott om arbetstillfällen som du kan hitta utan att betala en krona. Eftersom det är du själv som lägger budet, gäller det förstås att försöka beräkna hur lång tid du tror att jobbet kan ta, så att du får en rimlig timlön. Men, detta är något du lär dig snabbt när du fått dina första jobb på nätet.